Når lysten mangler

Hvilke elementer rummer et godt sexliv?

Og nej, jeg har ikke tænkt mig at tale om dildoer, doggystyle eller oralsex.

Det må blive en anden blog.

Der er den korte bane, hvor sulten skal stilles her og nu.

Sådan var det ofte, dengang jeg var single og stadig havde et seksuelt behov, jeg ikke kunne ignorere. Dengang havde jeg flere forskellige elskere. Det var der en grund til.

Ren pragmatisme: Èn kunne måske kun mødes i weekends. En anden kun hveranden uge, fordi han havde børn i de andre uger. En tredje rejste verden tynd med job og var kun i landet en gang hveranden måned. Dejligt at møde ham hveranden måned. Men ikke nok til at dække mit behov. Endnu én var måske fin nok i små doser, men skulle helst vappes ud af døren efter et par timer – før jeg blev alt for træt af at høre på ham. Og én var god at snakke med, men ikke den mest fantastiske elsker. Og så fremdeles. Alle havde deres plusser og minusser. Men alle havde noget, jeg følte mig tiltrukket af, på den ene eller den anden måde.

Alt sammen fint og godt back then.

Anyways – jeg fandt en dejlig kæreste. Og i dag er jeg gift med ham. Den gode, dybe, kontinuerlige sex blev en fast bestanddel af mit liv. Og godt for dét.

På den lange bane kan gnisten dog godt gå op og ned. For mig handler det slet ikke om, at han går i krøllede t-shirts om søndagen eller at han ikke kommer med blomster ofte nok. Udsving i min lyst stikker dybere end som så.

Af og til sker der dét, at lysten træder i baggrunden og man kan ikke rigtig finde ud af hvorfor.

Der bliver flere og flere aftner, hvor man går tidligt i seng, frem for at tage initiativet til sex. Begraver sig i sofaen med slik og chips. Al den energi, man før brugte på sex, siver umærkeligt over på andre ting.

Ofte er der en bagvedliggende årsag, man ikke helt kan spotte.

For et par uger siden ringede min mand til mig i en pause på job.

  • Jeg har ikke så meget lyst mere, og det bekymrer mig, sagde han.
  • Jeg synes, du er dejlig og tiltrækkende, men jeg kan bare ikke mærke min egen lyst for tiden.

Jeg havde faktisk godt lagt mærke til det. Men efter at min egen sexlyst for omkring et år siden faldt til under nulpunktet, i forbindelse med en depression, skulle den lige løbes i gang igen. Det gik det også meget godt med.

Depressionen havde nogle oplagte årsager, og der var helt centrale områder af mit liv, der skulle ændres på, for at jeg kunne få det godt. Og jeg fik det godt igen.

Jeg havde godt lagt mærke til, at min mand ikke længere tog så mange initiativer til sex. Men jeg havde undskyldt det med, at han måske havde indrettet sig efter min manglende lyst i sin tid, og at han lige skulle rette ind efter min genfundne sexlyst.

Selvoptagede jeg. Det havde faktisk ikke så meget med mig at gøre, viste det sig.

Næ, nej. Ligesom mit eget dyk i sexlysten for et år siden, så handlede min mands nedsatte lyst faktisk også om nogle indre processer.

Det fandt jeg ud af, da vi fik talt om det. Det var svært for ham at få det sagt. Det er oftest ikke noget, man reklamerer med – at man ikke har så meget lyst. Det er ikke noget, der gør én særlig attraktiv i andres øjne. Især som mand. Vi kvinder kan måske til nød lige undskylde vores manglende lyst med at vi er lidt “hard to get”. Men en mand forventes pr. definition at have ret meget lyst.

Men bare dét – at tage skridtet og melde helt ærligt ud til sin partner: Jeg har ikke lyst. Det er vigtigt.

Det handlede om rigtig mange ting, for min mands vedkommende: At han savnede sine børn, som bor hos deres mor. At han stadig sørger over tabet af sin mor, som efterlod et kæmpe tomrum efter sig, da hun tog sit liv for halvandet år siden. At han ikke har følt sig elsket og ønsket som barn. og derfor stadig løber rundt med dén følelse.

Pointen er, at dét øjeblik, du tør åbne og blotte dig for din elskede – da frigør du energi. Du frigør energi fordi du ikke længere skal bruge kræfter på at skjule dig og lade som om.

Og mere end det: Du genetablerer kontakten til din egen lyst. For at gøre dét, er du nødt til at turde være skrøbelig og sårbar.

Netop i sårbarheden finder du kimen til din lyst. Husk det.

Behøver jeg at sige, at min mand og jeg har elsket hyppigt, siden vi fik talt sammen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *